Stop TTIPDen 18 april i år anordnade både svenska och internationella folkrörelser  en internationell aktionsdag mot handelsavtalet TTIP och andra investerings- och privatiseringsavtal. Fler än 450 aktioner genomfördes, däribland i Malmö, Örebro, Göteborg och Stockholm. Vid den tidpunkten hade också över 1,6 miljoner EU invånare skrivit på en namninsamling för att stoppa avtalet.

Enligt regeringens hemsida ska avtalet stimulera EUs och USAs ekonomier. Där betonas att de är varandras viktigaste handelspartners och att det varje dag handlas varor och tjänster över Atlanten för nästan 19 miljarder kronor. Vid en närmre granskning visar det sig dock att avtalet är ett hot mot demokratin, maten och miljön. Den mest kontroversiella delen av avtalet (ISDS) är tänkt att ge företag rätten att stämma regeringar för uteblivna vinster. Det är ett hot mot demokratin att storföretag kan komma att bestämma över vår lagstiftning, både genom ISDS men även genom så kallat ‘reguljärt samarbete’ där företag ska kunna ge sin syn på lagförslag.

Inför omrösningen den 10 juni skrev NHF Sweden ett öppet brev till berörda politiker med syfte att få dem att förstå att TTIP hotar hälsofriheten och riskerar att kullkasta demokratiskt fattade regeringsbeslut i enskilda länder. Läs brevet här. Inga definitiva beslut kunde klubbas och förhandlingarna, som pågått i två års tid fortsätter. Men detta betyder att vi som värnar om vår miljö och vår hälsofrihet också behöver fortsätta göra våra röster hörda. Även Irish Cancer Society, Irlands motsvarighet till Cancerfonden, går ut och varnar för att avtalet äventyrar folkhälsan så pass mycket att det bör rivas upp. Detta efter att tobakslobbyist får jobb av staten för att tobaksbolag ska få stämma staten.

Skiftet är en av alla folkrörelser som jobbar för att öka medvetenheten kring avtalet. Det är engagerade medborgare som vill ha ett skifte i samhället – där alla tillsammans står upp för miljön, rättvisan och våra mänskliga rättigheter. Den 10 oktober 2015 drar Skiftets medlemmar ut på gatorna igen för att sprida ordet om TTIP. NHF Sweden kommer att bidra. Gör det du med!

Det här är vad du kan göra för att hjälpa till: sponsra ett paket med affischer, flygblad och klistermärken. Du kan spronsra ett sånt paket helt eller delvis. Läs mer om kampanjen här. Naturligtvis går det också bra att sponsra med din närvaro under själva aktionsdagen! För mer detaljer och frågor kring aktionen kontakta ansvariga per mejl; kontakt@skiftet.org.

/Marina Ahlm, sekreterare NHF sweden

 

SKRIV PÅ FÖR ATT STOPPA TTIP!

 

Läs mer:

Mer om TTIP – Skiftet

Om oss – Skiftet

Global aktionsdag mot handelsavtalet TTIP – Jordens vänner

MÄNNISKOR OCH MILJÖ FRAMFÖR FÖRETAGENS MAKTBEGÄR! – Stoppa TTIP Sverige

EU-politikerna har fått över 86 000 mejl från Skiftet-kampanj – Dagens Opinion

 

(1686)