Den 10 juni är det avgörande för det omtvistade TTIP, då det sker en omröstning i EU-parlamentet. NHF Sweden har skrivit till de svenska EU-parlamentarikerna. TTIP hotar hälsofriheten och kan helt kullkasta demokratiskt fattade regeringsbeslut i enskilda länder. Nedan följer NHF Swedens brev till  politikerna.

 pdf_adobe

 

NHF Swedens brev till EU-parlamentarikerna om TTIP

 

 

 

 

yes-238376_1280

Hej,
Snart ska ni och era partier avgöra vad som ska hända med TTIP, Transatlantiskt partnerskap för handel och investeringar.

Jag hoppas att ni förstår att detta avtal ger mera makt till de stora globala företagen  –  makten att kullkasta demokratiskt fattade beslut i Sverige. Beslut som vi i Sverige har tagit för att värna om folkhälsan och för att värna om vår miljö. TTIP ger också dessa globala företag tillträde till våra skattepengar eftersom TTIP ger de globala företagen rätt att stämma Sverige, ifall de inte får sälja sina hälsovådliga produkter på den svenska marknaden. TTIP kommer nämligen att  ge de globala föregtagen rätt att kräva ekonomisk kompensation. Det kommer antingen att bli dyra tvister, där Sverige kommer att få betala extremt dyra skadestånd eller så kommer Sverige att välja den billigare vägen – dvs släppa ut företagens skadliga produkter på den svenska marknaden. Det kommer att bli dyrt att försvara folkhälsan. Vi kommer att få betala dyrt om vi ytterligare underminerar demokratin i Sverige genom TTIP.

Du som säger ja till TTIP – är du beredd att sätta folkhälsan på spel? Är du beredd att ta de ekonomiska förlusterna när Sverige blir stämd i de hemliga domstolar som TTIP rättfärdigar. Är du beredd att vara skulden till att demokratin ytterligare försvagas i Sverige så att de stora globala maktföretagen kan härja fritt. Detta handelsavtal mellan Europa och USA är inte den första med dessa typer av regler. Vi ser redan vad detta innebär i praktiken. Till exempel stäms den australiensiska regeringen av tobaksjätten Philip Morris på grund av regeringens tuffa anti-rökningslagar. Bekämpningsmedelsjätten, Dow Chemical, hotade att stämma den kanadensiska regeringen som försökte stoppa Dow från att sälja ett kontroversiellt bekämpningsmedel, men drog tillbaka det efter att de fick regeringen att säga att bekämplingmedlet var säkert när det användes enligt bruksanvisningen. Ska Sverige betala dyrt eller följa maktbolagens pipa? Du behöver inte välja varken pest eller kolera – du kan säga nej till TTIP!

Nu – innan TTIP-avtalet ens är färdigförhandlat – så har det redan använts för att stoppa EU-lagstiftning mot hormonstörande ämnen som kostar oss 157 miljareder euro varje år – vad tror ni kostnaden blir när detta sätts i system av de globala maktföretagen? Låt inte dessa företag våldföra sig på oss, göra oss till offer och tillåta dem att påtvinga oss deras hälsovådliga kemikalier och sedan dessutom låta oss betala dyrt för det – både ekonomsikt och hälsomässigt.

Det faktum att ISDS kan innebära att vi blir stämda för demokratiskt fattade beslut, är mycket oroväckande. Exempelvis, när Slovakien ville stoppa vinstjakten i välfärden så blev de stämda i sådana här privata skiljedomstolar – och förlorade… Tänk efter! Ska inte vi själva som land få bestämma över vår egen välfärd? Det är år 2015! Ska regeringen verkligen lägga över sin makt i företagens händer? Du är tillsatt för att skydda mig och skydda din befolkning, skydda svenskarna. Skydda vår hälsa, vår miljö, vår demokrati och vår välfärd. Nu hoppas jag att du tar ditt ansvar och säger nej till TTIP.

Här kan du se en kort film (ca 2,5 min) om vad TTIP innebär:

 

/Sara Boo, Ordförande NHF Sweden (National Health Federation, Sweden)
NHF – för din hälsofrihet

NHF är en ideell organisation som finns i 20 länder

 

Källor:

http://www.ag.gov.au/tobaccoplainpackaging
https://www.iisd.org/itn/2008/10/23/chemical-company-warns-of-lawsuit-over-pesticide-ban-a-canadian-province/http://www.safelawns.org/blog/2011/05/dow-chemical-drops-24-d-lawsuit/
http://www.theguardian.com/environment/2015/may/22/eu-dropped-pesticide-laws-due-to-us-pressure-over-ttip-documents-revealhttp://www.globalpost.com/article/6409703/2015/03/05/hormone-disrupting-chemicals-may-cost-eu-157-billion-euros-yearhttp://static.katalys.org/uploads/report/pdf_color/18/katalys_no._19.pdf

(3307)