Till minne av Majlis Hagenmalm – pionjären som förde zonterapin till Sverige

Majlis Hagenmalm (1936-05-23 — 2023-04-03) var pionjären som tog zonterapin till Sverige. Hon skrev också ett flertal böcker om behandling, både om zonterapi och om homeopati. Framför allt var hennes stora kall i livet att behandla patienter som hon entusiastiskt och med stort hjärta tog hand om.

Majlis Hagenmalm sökte på 70-talet hjälp i Danmark för sin svåra migrän, som hon hade lidit av sedan barnsben, och migränen försvann mirakulöst med zonterapibehandling. Detta fick henne att vilja hjälpa andra med samma hälsoproblem. Hon studerade i Danmark för att bli zonterapeut och blev sedan Sveriges första professionella zonterapeut. Hon studerade även homeopati och akupunktur. Genom åren skrev hon flera böcker om behandling, både om zonterapi och om homeopati. Hennes sista bok skulle precis tryckas när hon tragiskt gick bort, efter en tids sjukdom. Det var meningen att hon skulle återhämta sig på geriatriken och snart kunna komma hem, men hon smittades på sjukhuset av en epidemi som blev för mycket för hennes hjärta.

Majlis var en duktig terapeut, och en god medmänniska, och gav alltid folk råd om hur de kunde bota sig själva närhelst hon blev tillfrågad. Hon berikade den svenska tidningen Hälsofrihet med sina artiklar där hon generöst delade med sig av sina behandlingserfarenheter och behandlingsförslag. Vi kommer alltid att minnas Majlis med värme, och vi kommer att sakna hennes samtal. Vi kan inte finna ord nog för att sörja denna förlust. Det är så otroligt tragiskt och sorgligt. Det var så synd att Majlis inte fick se sin nya bok i tryckt form, men hon var nog nöjd med att den blev klar, färdigskriven, och att hon var med i hela den processen, och hon visste att hennes döttrar skulle ta hand om resten. Hon kommer dock att få ett exemplar av boken med sig på sin sista resa.

Majlis har gjort ett fantastiskt jobb som pionjär för zonterapin i Sverige, spridit kunskap om terapin och hållit terapin levande med sina tidigare böcker, och nu med den här sista boken, en sista gåva från hennes sista ansträngningar. Majlis har drivit en blomstrande praktik och har verkligen visat på fantastiska behandlingsframgångar med zonterapi och homeopati, för alla möjliga tänkbara hälsoproblem. Majlis var aktiv och behandlade patienter fram till sin död, även om det var i mindre skala. Vi är så tacksamma! Majlis blev 86, nästan 87 år gammal.

Begravningen äger rum den 11 maj kl 15.00 i S:t Botvid kapell i Huddinge.

Majlis Hagenmalms nya zonterapibok förväntas släppas runt slutet av maj eller i början av juni.

Sara Boo & Michael Zazzio

Bilder: Majlis & Mia Hagenmalm (privat samling)
Grön bakgrund: Larisa Koshkina, Pixabay

(215)