American Cancer Society uppskattar att ca 232 300 kvinnor kommer att diagnostiseras med bröstcancer under 2013 och ca 39 600 av dessa kommer att dö av sjukdomen. I Sverige insjuknar mellan 15 och 20 kvinnor i bröstcancer varje dag.

 

Hur man minskar bröstcancerrisken på ett naturligt sätt

Dr Christine Horner är ganska insatt i ämnet bröstcancer eftersom hon började sin karriär som allmän- och plastikkirurg och utförde bröstrekonstruktion på kvinnor som hade fått sina bröst fullständigt bortopererade på grund av bröstcancer.

Medan Dr Horner fortfarande gick på college så fick hennes mamma bröstcancer. Trots genomgången operation där man tog bort brösten och även framgångsrikt lyckades ta itu med en andra brösttumör som dök upp 13 år senare så dog mamman av att cancern hade spridit sig till lårbenet.

”Det fick verkligen min värld i gungning” sa Dr Horner och under tiden hade hon börjat praktisera som plastikkirurg.

Eftersom min mamma hade haft bröstcancer så tänkte jag att jag skulle bli aktiv inom American Cancer Society och blev deras talesman i frågor om bröstcancer. Jag blev tränad i att säga ”Vi vet inte vad som orsakar cancer och vi har inga kända botemedel, de bästa åtgärder kvinnor kan vidta är mammografi och att undersöka brösten i hopp om att fånga upp cancern tidigt och därmed rädda liv”

”Då tänkte jag att det här bara inte råkade funka för min mamma, men sen märkte jag på min praktik att mina patienter blev yngre och yngre… och yngre, slutligen behandlade jag kvinnor i 20-årsåldern och jag tänkte att det är något som bara inte stämmer med den här bilden”

 

Tusentals studier visar varför vi inte vinner i kriget mot cancern

Dr Horner började granska den medicinska litteraturen i jakt på ledtrådar som kunde förklara den dramatiska ökningen av bröstcancer och som nu hade börjat uppträda i allt lägre åldrar.

Vad hon upptäckte var att det fanns tusentals studier som exakt visar varför vi har en cancer-epidemi, vilka faktorer som bidrar till det och vilka faktorer som är skyddande.

”Och alla de skyddande faktorerna var helt naturliga, de fanns i livsmedel, kosttillskott, örter samt diet- och livsstilsfaktorer. Jag är certifierad inom allmän kirurgi och plastikkirurgi, med 11 års utbildning inom det, men jag hade inte en enda kurs i näringslära. Jag lärde mig ingenting om hälsa – INGENTING! Allt jag lärde mig var hur man undertrycker problemet med farmaceutiska läkemedel eller genom att skära bort det.

”Det var inte förrän jag upptäckte att det fanns ett samband med kost, örter, livsstil och även känslor som jag tänkte – okej, det är DETTA som är de verkliga hemligheterna till hälsa, säger Dr Horner.

Som resultat av sin forskning fick hon utbildning i Ayurveda, ett traditionellt system från Indien. “Ayur” betyder liv och “veda” betyder kunskap så det betyder bokstavligen “kunskap om livet”, en visdom som om den följs kan få dig i balans och förbättra kroppens inneboende självläkande intelligens.

Sanningen är att det finns många enkla åtgärder som drastiskt kan minska din risk att utveckla cancer, eller någon annan kronisk sjukdom för den delen, åtgärder som inte innebär skadliga biverkningar.

“Jag bestämde mig för att stänga min praktik och ägna mig åt att lära människor vad de kan göra – enkla saker som de kan göra själva men som kan ha en dramatisk inverkan på deras liv,” säger hon.

”Med all min forskning inom bröstcancer, tänkte jag att det första jag skulle göra var att skriva en bok om alla dessa naturliga metoder som finns för att skydda sig mot och bekämpa bröstcancer, eftersom vi definitivt har kunskapen om hur vi ska kunna stoppa bröstcancerepidemin. Ingen tvekan om det.”

”Det är värt att nämna att samma åtgärder även gäller för andra typer av cancer. Prostata och koloncancertumörer till exempel liknar bröstcancertumörer, eftersom det är vissa hormoner som får dem att växa. Därför fungerar åtgärder som är effektiva mot bröstcancer även på dessa andra typer av cancer. Åtgärder som förebygger cancer kommer också praktiskt taget att eliminera de flesta andra kroniska sjukdomar.

Dr Horners engagemang, forskning och upptäckter ledde henne till att skriva boken ”Waking the Warrior Goddess” Dr Christine Horners Program för att skydda sig mot och bekämpa bröstcancer “, som innehåller forskning om beprövade naturliga metoder som skydd mot och behandling av bröstcancer.

 

Mammografi är INTE en förebyggande åtgärd

När det gäller bröstcancer så är det viktigt att förstå att regelbunden mammografi inte kommer att förebygga någonting. I själva verket kan mammografi, som avger strålning, istället öka risken eftersom joniserande strålning i sig orsakar cancer.
Som Dr Horner skriver i sin bok:

“En europeisk studie som publicerades 2012 fann att när de som hade genetiska anlag för bröstcancer (mutation BRCA1 eller BRCA2) utsattes för diagnostisk strålning före de fyllt trettio år så ökade deras risk för bröstcancer med 90 procent.
Studien fann också att upprepad mammografi innan trettio års ålder ökade risken med 43 procent. I själva verket var en enda mammografi innan trettio år fyllda, för de med BRCA1 mutation, associerad med en ökad risk.

En nyare form av mammografi som sägs vara mycket bättre på att upptäcka bröstcancer och som kallas tomosyntes tar en 3D- bild av bröstet. Du ska absolut undvika denna typ av mammografi eftersom den använder tre gånger mer strålning än den vanliga typen! “

Mer om Mammografi:

– är felaktiga 80 procent av tiden (ger ett falskt negativt eller falskt positivt svar)
– använder tryck, vilket kan skada bröstvävnad eller potentiellt sprida cancer
– är inte effektiva för upp till 50 procent av kvinnorna (kvinnor med täta bröst eller implantat)
– kan leda till överdiagnos och överbehandling av icke-invasiv cancer
– kan leda till oroväckande förebyggande åtgärder som ”double mastectomies”, där man tar bort båda brösten kirurgiskt

 

De bästa naturliga förebyggande åtgärderna, minskar risken med 50%

Vad som är viktigast är dock Dr Horners upptäckt att de flesta livsstilsförändringar som är vetenskapligt testade har förmågan att minska din risk för cancer med omkring 50 procent, ibland mer. Och ändå så talar så gott som ingen inom konventionell medicin om detta eller delger sina patienter dessa slutsatser. Varför?
Exempelvis kan gurkmeja minska din cancerrisk med ungefär hälften, och att samtidigt optimera ditt vitamin D förråd har visat sig minska incidensen i bröstcancer med 77 procent på fyra år!

Naturligtvis är andra livsstilsfaktorer också viktiga för att förebygga cancer, såsom kost, motion, sömn och stresshantering. Dock verkar vitamin D:s avgörande betydelse växa för varje nytillkommande studie. Carole Baggerly, grundare av GrassrootsHealth -en organisation som arbetar för att öka medvetenheten om D-vitamin och dess avgörande roll för hälsan, menar att så mycket som 90 procent av ordinär bröstcancer är relaterad till D-vitaminbrist och som kan förebyggas till 100 procent!

Trots sitt namn, är D-vitamin faktiskt en kraftfull neuro-reglerande steroid med epigenetiskt inflytande över mer än 2000 gener i kroppen. Det är ungefär 10 procent av alla dina gener. Det finns mer än 830 granskade vetenskapliga studier som visar vitamin D:s effektivitet vid behandling av cancer, och personligen tror jag att det är praktiskt taget felbehandling att inte optimera halten av vitamin D när man behandlar någon med cancer. I detta fall bör din D-vitaminhalt vara runt 175-250 nmol / liter.

För mer information om hur du optimerar dina D-vitaminnivåer, se Mercolas tidigare artikel Värden test och behandling för D-vitaminbrist . .

“Det blir otroligt enkelt att drastiskt sänka sin risk för att utveckla denna sjukdom,”  säger Dr Horner ” och därmed  försvinner rädslan. Vi behöver inte längre  vara så rädda för denna hemska sjukdom … Vi har en enorm makt att drastiskt sänka vår risk. “

När det kommer till alternativ bröstscreening så har du har ett val. Dr Horner är en stark förespråkare av att använda termografi för att spåra fysiologiska förändringar som kan indikera förstadier till cancerbildning. I motsats till mammografi, ger termografi inte en anatomisk bild. Snarare mäter apparaten den infraröda värme som kroppen avger och översätter denna information till värmebilder.

Termografi kräver inte mekanisk kompression eller joniserande strålning. Den kan upptäcka tecken på fysiologiska förändringar och relaterat blodflöde på grund av inflammation och/eller ökad tumörväxt cirka 8-10 år före en mammografi eller en fysisk undersökning kan upptäcka en tillväxt.

“För mig är det ett otroligt användbart verktyg” säger Dr Horner.

 

Termografi ger dig kontroll över din hälsa

Eftersom termografi kan ge dig nästan ett decennium av tidsfrist kan det vara ett väldigt användbart verktyg. Om bilden visar ett område med inflammation, kan du omedelbart börja använda metoder som kan vända sådana symptom, och inom ett par månader också kunna få bekräftat att det fungerar genom att ta en ny bild. Eftersom det är lika ofarligt som att ta ett foto av dig själv, behöver du inte oroa dig för att göra tätare uppföljningar.

”En av de mest spännande och viktiga användningsområden för termografi, tror jag, är att kunna använda det på unga kvinnor. Ju tidigare vi får dem att göra det desto tidigare kan vi få dem att bli delaktiga i sin egen hälsa”, säger Dr Horner.

”Mammografi brukar inte fungera på kvinnor 40 år och under eftersom deras bröstvävnad är för tät. Därtill kommer det andra verkligt skrämmande faktumet att bröstvävnaden i unga åldrar är mer känslig för strålning. Om du får mammografi när du är ung så är det långt mer skadligt. Vi vet att strålningen är en bidragande orsak till bröstcancer. Varför göra ett test som använder något som faktiskt orsakar denna sjukdom?” undrar Dr Horner.

 

Vad säger vetenskapen om ojäst soja och bröstcancer?

Jag har vanligtvis rekommenderat att undvika ojäst soja för att det innehåller mycket växtöstrogener, så kallade fytoöstrogener, även känd som isoflavoner. Dr Horner håller dock inte med om att soja kan interagera med mänskligt östrogen och öka cellbildningen i bröstväven, vilket i sin tur ökar risken för mutationer och cancerceller .

“Efter all denna forskning, är jag mycket medveten om kontroverserna avseende växtöstrogen,” säger hon. “Dessa är följande fakta som jag har att berätta. Oron över växtöstrogener kommer mestadels från en studie där man isolerade och koncentrerade en kemikalie från soja, genistein, och sedan gav det som tillskott till kvinnor under ett år. Vid slutet av året visade bröstceller i dessa kvinnor tecken på stimulering. Denna studie väcker verkligen farhågan att koncentrerade genisteintillskott inte skyddar bröstvävnaden utan i själva verket kan öka risken för cancer.

Att ta denna typ av tillägg är därför inte tillrådligt. Men många människor drog då slutsatsen att alla sojalivsmedel eller vadhelst som innehåller fytoöstrogener måste ha samma effekt i kroppen och bör undvikas. Men tusentals studier visar att när man äter mat som innehåller mycket växtöstrogen som hela sojaprodukter så minskar det risken för bröstcancer. Hela sojaprodukter har många olika fytoöstrogener i sig, liksom hundratals andra beståndsdelar och som uppenbarligen bearbetas i kroppen på ett annat sätt än den isolerade kemiska genistein. ”

Linfrön till exempel innehåller även det fytoöstrogener och enligt Dr Horner finns det hundratals studier som visar att lin inte bara skyddar mot bröstcancer mer effektivt än något annat livsmedel som vi känner till utan också kan minska brösttumörer. Hon nämner också forskning av Lilian Thompson vid University of Toronto, som har gjort många studier på linfrön och östrogen-positiva tumörer. I en av Dr Thompsons studier, fann hon att östrogen-positiva brösttumörer krympte i alla kvinnor som fick linfrön i tre veckor.

“Jag har personliga erfarenheter av detta, min business managers mor utvecklade bröstcancer. Jag satte henne på tre matskedar linfrön per dag, plus en potent örtbaserad antioxidant. Hennes tumör var 1,5 cm på mammografin. Vid tiden för kirurgi tre veckor senare hade hennes tumör krympt till 0,5 cm, säger Dr Horner.

Med alla dessa cancerbekämpande effekter så är det inte överraskande att forskningen visar att kvinnor som har den högsta nivån av lignaner i kroppen också har den lägsta risken för bröstcancer. Linfrön innehåller 100 gånger fler lignaner än någon annan känd växt källa och är en av de mest potenta livsmedel du kan äta för att sänka risken för bröstcancer.

Dr Thompsons och annan forskning visar att linlignaner bekämpar bröstcancer, på ett antal olika sätt genom att:

 • Sänka din totala produktion av östrogen
 • Skapa mer av en ”bra” skyddande typ av östrogen
 • Minska tre olika tillväxtfaktorer associerade med tillväxten av bröstcancer
 • Förlängning av menstruationscykeln
 • Blockera miljömässiga östrogener från att fästa vid bröstvävnaden
 • Skydda bröstvävnad från de skadliga effekterna av miljögifter
 • Blockering av enzymet aromatas på ett liknande sätt som läkemedlet Arimidex
 • Blockering av östrogenreceptorn på ett sätt som liknar läkemedlet Tamoxifen

 

Är du redo för ett hälsobaserat paradigmskifte?

Det är olyckligt att dagens sjukvårdsystem är så ekonomiskt insnärjt att den måste upprätthålla illusionen om att det inte finns så mycket du kan göra för din hälsa. Sjukdomar ses som något som förr eller senare kommer att “hända” dig, och när du blir sjuk så är botemedlet oftast ett toxisk piller eller en invasiv och kostsam procedur. Det behöver inte vara så här, som Dr Horner säger:

“Mitt budskap till kvinnor, särskilt när vi talar om bröstcancer, är att du har en otrolig förmåga att själv kunna sänka din risk för denna sjukdom som är alltför vanlig i vår kultur och att det finns så många enkla saker som du kan göra. Du vidtar en åtgärd och sen upprepar den – och du minskar din risk till hälften. Om du gör mer än en sak, kommer dessa saker att multipliceras, inte adderas utan MULTIPLICERAS. Det blir otroligt enkelt att drastiskt sänka din risk. Biverkan blir att du mår bättre och bättre och bättre. Det är enkelt. Det är inte komplicerat. ” säger Dr Horner.

 

10 enkla livsstilsförändringar för att minska din risk för bröstcancer

 •  Minska radikalt ditt intag av socker / fruktos och bearbetade livsmedel. Normalisera din insulin och leptin nivåer genom att undvika socker och fruktos är en av de mest kraftfulla fysiska åtgärder du kan vidta för att minska risken för cancer. Tyvärr är det väldigt få onkologer som uppskattar eller tillämpar denna kunskap idag. Raffinerad fruktos är särskilt farlig, eftersom forskning visar att det faktiskt påskyndar cancer tillväxt.
 • Optimera din vitamin D-nivå. Helst bör vara över 50 ng / ml, men nivåerna 70-100 ng / ml kommer radikalt minska din cancerrisk. Varsam solexponering är det mest effektiva sättet att öka din vitamin D nivå, öka även ditt intag av vitamin K2 , antingen från livsmedel eller kosttillskott.
 • Gör intermittent fasta till en del av din livsstil. Intermittent fasta hjälper kroppen övergång till bränna fett istället för socker som främsta bränsle. Det finns bara två typer av bränsle, kroppen kan bränna kolhydrater / socker eller fett. Nästan alla som har cancer förbränner kolhydrater som främsta bränsle. Eftersom cancerceller frodas på socker är detta något som du ska undvika. För att vara effektiv, måste längden på din fasta vara minst 16 timmar. Detta innebär att äta enbart mellan klockan 11:00 fram till 19:00, som ett exempel. I Huvudsak motsvarar detta helt enkelt hoppa över frukosten, och göra lunchen till din första måltiden på dagen istället.
 • Upprätthålla en hälsosam kroppsvikt. Det är viktigt att förlora övervikt eftersom östrogen produceras i fettvävnad. Lyckligtvis kommer det att komma naturligt när du börjar äta rätt och motionera. Intermittent fasta är också mycket effektiv för viktminskning och viktkontroll.
 • Få massor av högkvalitativa djurbaserade omega-3 fetter, såsom de från krillolja. Omega-3-brist är en gemensam bakomliggande faktor för cancer.
 • Drick ekologiska gröna juicedrinkar dagligen. Vänligen se mina juicetillverkning instruktioner för mer detaljerad information.
 • Undvik att dricka alkohol.
 • Se upp för höga järn nivåer . Detta är faktiskt mycket vanligt när kvinnor slutar menstruation. Järnöverskott fungerar faktiskt som en kraftfull oxidant, och ökar de fria radikalerna vilket ökar risken för cancer.
 • Få ordentlig sömn, både i fråga om tillräckligt med sömn, och att sova mellan vissa timmar. Enligt ayurvedisk medicin, är det mest idealiska att sova mellan 22:00 till 06:00.
 • Om du har barn, amma helt i  sex månader. Forskning visar att detta kommer att minska din risk bröstcancer.

Artikel från Mercola.com fritt översatt av Sara Boo

(50968)

One thought on “Sanningar om bröstcancer och de verkliga hemligheterna till hälsa”

Comments are closed.