Plantera ett träd och förändra världen!

globe_träd

Nu kan du hjälpa till och förändra världen. Träden är världens lunga. Genom att plantera träd kan vi förbättra miljön, luften och jorden. Genom att plantera träd genom Green Tree Foundation så hjälper du samtidigt till att ställa om till ett ekologiskt, långsiktigt och hållbart jordbruk som minskar risken för självmord bland Indiens bönder. Sedan mitten av 90-talet har 300 000 bönder tagit livet av sig i Indien, pga det ohållbara och ömtåliga jordbruket med GMO (genmanipulerade grödor) samt pga torka som ödelägger odlingarna.

The Green Tree Foundation (GTF) är en liten ideell organisation som främjar tekniker inom permakultur för lokala bönder i Anantapuramu distriktet i Andra Pradesh, Indien. På grund av allvarlig vattenbrist och eroderad jord utformar organisationen bland annat lösningar för att komma till bukt med dessa problem. Gangi Setty är den man som  startade organisationen. Från början är han utbildad till grundskollärare men jobbar numera heltid med sitt projekt. Tack vare internet har han lärt sig engelska samt kommit i kontakt med människor över hela jorden som vill jobba med att göra en förändring i positiv riktning.

S. Gangi Setty

Gangi har en livsfilosofi där han anser det vara lika viktigt att hjälpa människor att komma till bukt med alla typer av fattigdom, såväl fysisk som psykisk. I Indien finns en hel del fysisk fattigdom medan man i väster verkar lida mer av en psykisk fattigdom. Många i västländerna verkar lida av mental och andlig fattigdom till skillnad från i utvecklingsländer, som Indien. Där kan istället en liten boost av extra inkomst öka en persons lycka genom att ge mer mat, kläder, ökningen av materiellt välstånd, förbättrad skydd eller komfort för en familj. En del experter menar att när ett land uppnått en viss standard så tillför inte extra saker längre en ökad tillfredsställelse.

Tekniken har många gånger ökat vår arbetsbelastning och minskat vår fritid istället för att spara oss tid.

Gangis största passion är trädplantering. Redan som ung så tänkte han att träd, skogar, är centrala för att få regn, vilket det har varit brist på i många år. Senare förstod han att många faktorer samverkar, och han har samlat på sig kunskaper för att minska den lokala fattigdomen på landsbygden, och åstadkommer förändringar som leder till ett hållbart jordbruk genom att just låta trädplantering vara en central del i hans verksamhet. Green Tree Foundation stödjer lokala bönder, som är intresserade av ekologisk odling, med teknisk support. Han arbetar också med att utveckla en ekologiskt fröbank, utan GMO, som ger bönder naturligt utsäde i form av baljväxter, spannmål och grönsaker. Jordbrukarna får kunskap i att spara vatten genom alternativa metoder samt lära sig om maskkomposter som ger bra och näringsrik kompostjord som dessutom är billigare än konstgödsel.

Gangi har också en förhoppning om att inspirera bönder att återgå till det ekologiska och mer hållbara jordbruket, utan en massa onödiga och giftiga bekämpningsmedel. Jordbrukare i byn, liksom lantbrukare över hela Indien, har kämpat med belastande skulder efter att återförsäljare av bekämpningsmedel har höjt priserna. Denna typ av skuld eliminerar allt hopp och lämnar bönder utan alternativ. Detta är en av orsakerna till att självmord är vanliga i Indien.

NHF Sweden har varit på plats i Indien och sett vad Gangi försöker genomföra och har genomfört. Gangi har visat att en enda människa kan åstadkomma en stor förändring, han är oerhört inspirerande och det märks att han brinner för sitt kall. Att få plantera ett träd till kommande generationer är en välsignelse, en glädje för många i många år framöver. Träd ger skugga åt samplanteringar, och ger även frukt som kan ätas eller säljas och därmed är inkomstbringande. Träd kan planteras för många ändamål.

Här planterar Sara Boo och Marina Ahlm var sitt träd.  Sara planterar ett Neem-träd och Marina planterar Tamarind. Låt plantera träd du med!!

NHF_planterar

 

Här är ett Neem-träd som Gangi planterade för 20 år sedan. Läs mer om Gangi och vårt besök hos honom i Indien.

neem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

// Marina Ahlm och Sara Boo, NHF Sweden

 

plantera_träd

Dessa personer har planterat träd genom NHF Sweden

 

Så här gör du för att plantera träd och få ditt namn på kartan

1 träd kostar 20 kronor.

Sätt in valfritt belopp på NHF Swedens konto och ange antalet träd, ditt namn och din adress samt email så får du också en pin med ditt namn på kartan. Om inte alla uppgifter får plats i meddelanderaden till banken så skicka uppgifterna även via mail till NHF Sweden.

NHF Swedens Bankgiro: 445-6182

 

(2527)