Fresh Trout With Lemon And Spices_by Apolonia

Detta kanske låter absurt för vissa men kanske som en dröm för andra. Hur som helst så är det snart verklighet. I framtiden så ska man kunna odla sin egen middagsfisk i en kombinerad grönsaksmöbel, med ätbara växter som drivs upp med vatten från fiskodlingen, allt för att få så klimatsmart odling som möjligt. Mer närproducerat än så här kan det knappast bli.

På Kungliga Tekniska Högskolan KTHs Centrum för hälsa och byggande i Haninge har man byggt upp ett “grönt kök”, ett projekt som går ut på att man ska kunna ta fram extremt närproducerad mat själv hemma i sin lägenhet. I forskningslägenheten testas nu utrustning som ska göra det möjligt att både odla både fisk och grönsaker till middag.

På väggen finns “gröna tavlan” full med sallad och i taket hänger en ”grön lampa” med kryddväxter i. På den gröna väggen i köket finns tio sorters kryddväxter och lite salladsväxter, och så finns här en fisk- och grönsaksmöbel.

I akvariet finns Tilapiafiskar som är en vanlig odlad matfisk från Asien och som är allätare, därför kan man ge dem matrester. På ett år ska fiskarna ha hunnit växa till sig till matstorlek på ca 600 gram. Akvariet rymmer fiskar så att det ska räcka till en middag i månaden ungefär. Det näringsrika vattnet från akvariet pumpas vidare till ett glasskåp intill där det växer tomater och paprika i lekakulor och vattnet rinner slutligen tillbaka till akvariet igen i ett slutet kretslopp.

Det här är ett sätt att få färska matvaror och bli mer självförsörjande, och minska miljöbelastningen.

– Stadsodling är ju en trend, men i Sverige har vi en lång period av året när vi inte kan odla utomhus. Då tror vi att det finns väldigt stora möjligheter i urban miljö att odla resurseffektivt, till exempel genom att odla inomhus, som vi gör här. Lägenheten är ju redan uppvärmd, och då kan kan man tänka sig att man använder en del av de ytorna för att odla någonting som går att äta, säger Annika Carlsson-Kanyama.

Medan vi väntar på att den svenska uppfinningen ska bli verklighet så kan vi ta en titt på AquaFarm från Back To The Roots som redan finns på marknaden.

http://www.kth.se/sth/nyheter/hemmaodling-i-gront-kok-testas-pa-chb-1.422845

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=103&artikel=5688646
http://www.svt.se/nyheter/regionalt/abc/odla-fisk-och-gronsaker-i-lagenheten
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3345&artikel=5689663

https://www.backtotheroots.com/

Bild: Goldfish by luigi diamanti/FreeDigitalPhotos.net
Fresh Trout With Lemon And Spices by Apolonia /FreeDigitalPhotos.net

(2709)