March against Monsanto startades av en ensam arg hemmafru i USA och har spridit sig över hela världen. Flera miljoner människor anslöt sig lördagen den 24 maj för att protestera mot GMO och företagen som kämpar hårt med att föra ut sina produkter på marknaden. Marchen gick i mellan 400-500 städer i 57 länder världen över och var den andra marchen som gick sedan starten 2013. I Falkenberg anslöt sig NHF Sweden med en grupp engagerade människor för att stötta initiativet. Katja Geertinger var en av initiativtagara och nedan följer hennes tal.
GMO innebär att en gen har manipulerats för att förändra de ursprungliga förutsättningarna. I soja plockas det in en gen som gör sojagrödan motståndskraftig mot bekämpningsmedel. Detta innebär att man ohämmat kan bespruta sojagrödan med bekämpningsmedel. Allt annat dör. Ogräs, småkryp, smådjur … ALLT utom gmo grödan. Människor som bor i närområdet och som inte bär skyddskläder får allvarliga sjukdomar eller hudskador. Man kan även överföra gener från till exempel en fisk och sätta in den i en potatis för att potatisen ska bli mer köldtålig. Att ta från den ena och ge till den andra har gjorts i många olika fall. Den stora frågan är.. vilka långsiktiga konsekvenser på människa och miljö får detta? Forskare vet väldigt lite om de långsiktiga och kortsiktiga konsekvenserna av GMO-grödor. Följande är vad som läckt ut hittills från forskningsrapporter runtom i världen:
- Forskare har hittat en virusgen som tycks försvaga vårt immunförsvar
- Råttor som enbart åt GMO-majs utvecklade, inte bara stora tumörer, utan även sterilitet
- I samtliga av Kinas större floder har man funnit antibiotikaresistenta bakterier som tros komma från GMO-odlingar. Flera GMO-grödor har fått inplanterat en antibiotikagen för att göra den resistent mot skadeinsekter och andra sjukdomar.
- Forskning pågår runtom i världen för att ta reda på om honungsbinas massdöd är kopplat till genmodifierade fält i USA. Där GMO-fält funnits i flera decennier är småfåglar, bin och insekter nästan utrotade.
- Vid världens största GMO-odlingar i Argentina och Brasilien har befolkningen allvarliga biverkningar av bekämpningsmedel från GMO-fälten. Kvinnor föder även barn med allvarliga fosterdefekter.
- När vatten med höga halter av bekämpningsmedel når, inte bara vårt grundvatten som är vårt dricksvatten, utan även havet så påverkas hela den ekologiska faunan och risken finns att vi rubbar hela vårt ekosystem på längre sikt.
Sverige har sagt ja via EU att ta in GMO-grödor som soja,majs, raps, bomull, sockerbeta, potatis (Amfora) och Nejlika. Utav dessa är det en majssort som är godkänd för odling, resterande är för djurforder och import. Sverige har bestämt att alla grödor som säljs i Sverige måste märkas, förutom de djur som ätit GMO-foder det vill säga kött, fisk, mjölk och ägg. Vitaminer, mineraler, enzymer och bakterier är också undantaget liksom kläder som tillverkats av GMO-bomull eller produkter som innehåller bomullsfröoljor. Exempel på detta kan vara tvättmedel, foderkakor och papper. I USA är 75 procent av all odlad bomull genmodifierad och för några år sedan tog Kalla Fakta upp att 15 kända jeansmärken, som säljs i Sverige, är från GMO-produkter och innehöll bekämpningsmedel som långt översteg gränsvärdet för att räknas som ofarligt. Enligt EU får en produkt eller vara innehålla 0-9 procent GMO utan att behöva märkas. KRAV-märkning tillåter inget GMO i sina produkter.
Bröd och kakor: Eftersom provodlingar inte föll väl ut så genmodifieras inte vete i stor skala. En annan viktig anledning är konsumenternas protester. Ändå kan det finnas genmodifierade ingredienser i bröd och kakor. Sojabönor och majs kan ingå i form av matolja, sojamjöl, majsmjöl, stärkelse och vissa typer av sirap (från majs). Enzymer används också i bröd och bakverk – och de är ofta framställda av genetiskt modifierade organismer.
Mjölk och ost: Det finns GMO-bakterier som är tillåtna i EU som bland annat används för tillverkning av ost. Man tillsätter även ett enzym (Chymosin) som kan framställas genom GMO, i vissa ostar.
Foder till mjölkkor: I många länder kommer mjölken från kor som utfodrats med soja och majs. Dessa två produkter kommer ofta från USA, Brasilien eller Argentina – där odlingen av soja består av mellan 60-90 procent av GMO-soja. I Sverige har mjölkbönderna en policy att än sålänge inte använda GMO-soja eller GMO-majs som foder. Köper du ostar som importeras från andra europeiska länder till exempel Danmark så kommer mjölken sannolikt från kor som utfodrats med genmodifierat foder. KRAV-märkt mjölk kommer garanterat från kor som inte får GMO-foder. Detta enligt reglerna för ekologisk mjölkproduktion som gäller både i Sverige och andra länder. Dock börjar LRF luckra upp sina bestämmelser kring att ge GMO-foder till mjölkkor och det är nu upp till varje bonde.
Kött: Amerikanskt nötkött inte är tillåtet i Europa på grund av att man använder tillväxthormoner för att skynda på tillväxten innan slakt. I USA används även rBST, ett GMO-hormon som gör att kor ger onaturligt mycket mjölk. Varken tillväxthormoner eller rBST får användas inom EU, än sålänge…….. Men går det nya frihandelsavtalet TTIP igenom i EU så kommer även vi att lägga köttbitar med tillväxthormon på våra tallrikar. Skriv på mot TTIP
Djurfoder: Det är svårt att garantera att du inte får i dig GMO om du har biff eller korv på tallriken. Den allra största andelen av djurfodret runt om i Europa (inklusive Danmark) baseras på soja från USA, Brasilien, eller Argentina. Detta gör att köttet du äter kan komma från kor och grisar som fötts upp på genmodifierat foder, utan att det syns på märkningen. KRAV-märkt kött får inte komma från kor eller grisar som fått GMO-foder.
Ägg: Många industriella livsmedel innehåller torkat äggpulver i stället för färska ägg. Torkade ägg är en produkt som kräver enzymer, som ofta tillverkas med hjälp av GMO. Enzymerna bidrar till att förlänga produkternas hållbarhet och att bevara färgen. Torkat äggpulver kan finnas i till exempel bakverk, pasta och nudlar. Det är dessutom lag på att tillsätta flamskyddsmedel i foderpellets som ges till industriframställda hönor.
Choklad och godis: ”Vanligt” socker från sockerbetor och sockerrör är inte den enda form av socker som används i godis och choklad. Även socker som utvunnits ur majs är vanligt – och här är det stor risk att det kommer från genetiskt modifierade råvaror, särskilt GMO-majs. Sojalecitin används också i choklad och glass. GMO-fria sojabönor odlas i vissa områden i Brasilien. Den överlägset vanligaste sojan som odlas i världen är numera GMO. Det finns dock GMO-fri soja som vissa företag väljer att använda! Ett antal godistillverkare försöker också undvika att överstiga GMO-tröskeln på 0,9 procent, för att undvika märkning. Därför använder många istället solrosolja istället för sojaolja, eftersom solros inte är GMO. En stor del av mängden kakao är GMO och målet är att 70 % ska bli GMO.
Öl och vin: De allra flesta av ingredienserna i öl och vin är fria från GMO. Druvor, korn och malt inte är genetiskt modifierade grödor, och de tre sorterna är de överlägset viktigaste ingredienserna i vin och öl. Vissa typer av öl innehåller majs – som kan vara GMO-baserat. Några öltillverkarna har valt att använda enzym baserade på GMO i produktionen. Det gäller inte danska och tyska öl (i stort sett all svensk öl är också GMO-fri).
Juice och läsk: Coca Cola och andra läskedrycker kan innehålla ingredienser baserade på GMO-majs, i synnerhet det socker som kommer från majsstärkelse. GMO-enzymer används i fabrikerna som tillverkar dessa ingredienser. Dessutom kan färgämnen vara GMO-baserade. Företag som Coca Cola och Pepsi lovar dock att läsk som säljs i Europa är GMO-fri, men dessa företags produkter i USA och andra länder innehåller ingredienser som baseras på GMO. Aspartam är dock tillverkat av GMO bakterier från E. Coli (en vanlig tarmbakterie).
Tycker du att det är svårt att välja? Vem kan man lita på?
Bli en medveten konsument. Italienarna är 12 gånger så bra på att titta på innehållsförteckningen. Det finns alla möjligheter att hitta närproducerade och ekologiska alternativ i vår halva av Sverige. Och det behöver inte bli märkbart dyrare. Sätt krav på din butik! Handla ihop med vänner och bekanta om du inte vill ha en 25 kilos låda själv i frysen. Visste du att kött från kor som idisslar gräs innehåller både rikligt med omega-fettsyror och D-vitamin. Detta finns inte hos kor som fötts upp på kraftfoder! Välj KRAV-märkt för att vara säker eller ekologiska närodlade alternativ som du själv har kollat upp. Styr med din plånbok så kommer Sverige så småningom bli mer självförsörjande.
DU OCH DINA VAL ÄR VIKTIG FÖR DIN EGEN HÄLSA OCH NÄSTA GENERATIONS FRAMTID!
Stötta arbetet! Bli medlem i NHF Sweden.
(3036)