francois-hollande-david-cameron-et-angela-merkelTTIP ger makten till företag att upphäva demokratiskt fattade lagar

Just nu pågår en fight mellan Europa, USA och storföretagens makt som bokstavligen påverkar miljontals europeiska och amerikanska medborgare.

Den Transatlantiska Trade & Investment Partnership (eller TTIP) ett så kallat “handelsavtal”, men om det går igenom, så ger faktiskt TTIP makten till företag att störta demokratiskt fattade lagar, omfattande allt från miljö-skydd till livsmedelssäkerhet genom ett system av hemliga domstolar som endast företag skulle ha tillgång till.

Europas ledare är redan nervösa inför hur allmänheten ska reagera, och är inte säkra på vad de ska göra. Under tryck är EU på väg att lansera ett stort offentligt samråd om det föreslagna systemet med hemliga företagsdomstolar – men det finns en reell risk för att de mest högljudda rösterna kommer att vara från de storföretag som skulle gynnas utav förslaget. Vi har inte lång tid för att bevisa att det är människorna och demokratin, som ska ha makten och inte företagen. .

Detta handelsavtal mellan Europa och USA skulle inte vara den första med dessa typer av regler .
Vi ser redan vad detta innebär i praktiken:

• I Australien stämmer tobaksjätten Philip Morris regeringen för dess tuffa anti-rökningslagar.

• Den tyska regeringen stäms utav Vattenfall, en svensk energijätte, för att fasa ut kärnkraften.

• Bekämpningsmedelsjätten, Dow Chemical, stämde den kanadensiska regeringen som försökte stoppa Dow från att sälja ett kontroversiellt bekämpningsmedel.

Reglerna för företagens rätt att stämma regeringen är inte det enda problemet med de handelsavtal som EU och USA förhandlar fram. Det finns verklig anledning till oro för att det skulle kunna göra livräddande läkemedel mycket dyrare, och ge musikbranschen makten att stänga av Internetutbudet, samt innebära slut på regler som tvingar de globala flygbolagen att betala för sina föroreningar genom EU:s system för utsläppshandel .

Själva det faktum att Europa har tvingats att öppna upp delar av affären för offentligt samråd visar att trycket ökar, och kanske kan leda till att denna affär inte tillåts passera. Samrådet handlar bara om hur “tvister investerare mot stat” ska lösas – men dessa är å andra sidan de regler som tillåter företag att stämma regeringar, och är några av de mest oroande delarna i TTIP . Vi har nu en reell chans att få bort några av de värsta aspekterna i TTIP för gott – och vi borde ta tag i det, och fortsätta kämpa för demokratin.

Petition – skriv på;
Kan du säga till Europeiska politiker att rösta nej till hemliga domstolar i TTIP?


(2914)

One thought on “Kan du säga till Europeiska politiker att rösta nej till hemliga domstolar?”

  1. Pingback: – NHF Sweden var på plats för att demonstrera mot GMO i March against Monsanto

Comments are closed.