flower-1344317_1920

 

För de flesta är Maskrosen förmodligen bara ett jobbigt ogräs som man helst häller Roundup på. Gör inte det! Roundup är enligt WHO ett möjligen cancerframkallande gift, medan Maskrosen är ett mycket potent livselexir som till och med kan motverka cancer. Maskrosen blir lätt en favoritört när man väl fått klart för sig hur värdefull den är. Hela örten är ätlig, både blad, blommor, knoppar och rötter. Nästa gång du ser en Maskros, kommer du inte tänka “ogräs” och kasta bort den, utan du kommer att tänka “supermat” och gladeligen inmundiga den!

Kanske var det på örter som Maskros läkekonstens fader, Hippokrates, tänkte på när han myntade uttrycket “Låt maten vara din medicin och din medicin din mat”. Maskros är verkligen “superfood” – både mat och medicin på samma gång, och nog skulle vi må allra bäst om allt vi åt samtidigt var ett hälsobefrämjande elexir? Faktum är att alla våra grönsaker, frukter, örter och kryddor faktiskt har medicinska egenskaper. En enkel och god vana är att börja lägga maskrosblad i din sallad, under den årstiden som Maskos bokstavligen “växer som ogräs” överallt… Grannen blir överlycklig om du rensar bort hennes Maskroser (såvida hon inte har läst denna artikel…)dandelion-meadow-1362678_1280

I nutida användning ingår maskrosen i olika naturmedel som sätts in i syfte att lösa upp slaggämnen i kroppen samt öka utsöndringen av dem via njurar och lever, och ges tex vid reumatiska lidanden, besvär med matsmältningen eller huden. Oftast säger man, att dessa egenskaper hos ett naturmedel är ”blodrenande”. Som blodrenande kur tar man lämpligen maskrosen, som en kur om våren, gärna tillsammans med björkblad.

Maria Treben har skrivit en otroligt inspirerande örtbok, “Hälsa ur gud apotek” och hon skriver naturligtvis också om Maskrosen:

“Idag vet jag att stjälkarna hjälper ovanligt snabbt vid kronisk leverinflammation som yttrar sig i stickande smärtor ända upp mot det högra skulderbladet. Men även vid andra besvär är maskrosen till hjälp. Klåda, revorm och utslag försvinner, magsafterna normaliseras, och magen rensas från gamla slaggämnen. De färska stjälkarna kan t o m helt smärtfritt lösa upp gallstenar och stimulera levern och gallfunktionen. Maskrosen innehåller mineralsalter samt viktiga läkande och uppbyggande ämnen som botar ämnesomsättningssjukdomar. Genom sin blodrenande verkan hjälper den även vid gikt och reumatism. Kan man genomföra en kur med färska stjälkar under tre till fyra veckor så kan man bli av med körtelsvullnader. Vid gulsot och sjukdomar i mjälten används maskrosen också med goda resultat”.

 

Hela maskrosörten är helande, man kan använda blad, rötter, stjälkar såväl som blommor

 

Maskrosen egenskaper:

 • Cholagogum: Ökar gallproduktionen /galldrivande
 • Tonikum för levern
 • Avgiftande
 • Antiinflammatorisk
 • Prebiotisk, bra för tarmbakterierna http://kurera.se/prebiotika/
 • Diuretikum: Urindrivande/vätskedrivande men den ger inte kaliumbrist, då den även är mycket kaliumrik
 • Tonikum för njurar
 • Bryter ner gall/njursten
 • Svettdrivande
 • Karminativ: Motverkar gasbildning
 • Stomatikum: Matsmältningsbefrämjande, magstärkande och motverkar förslappning av magsäcken samt stimulerar produktionen av matsmältningsvätskor.
 • Tonikum för bukspottkörtel
 • Mesenkymverksam: Löser upp slaggämnen i bindväven
 • Motverkar ”tjockt blod”
 • Tonikum för huden

 

id-100275281

 

Medicinsk användning

 • Gallsten, gulsot, hepatit
 • Njursten, njurbesvär
 • Svag matsmältning, förstoppning
 • Led- och muskelinflammation
 • “Antireumatiskt”
 • Mot vårtor/vårtvirus
 • Hudbesvär, eksem
 • “Anticancereffekt” inklusive apoptosisk effekt hos cancerceller (apoptosisk = programmerad celldöd), antinoplastisk effekt (hämmar delningen av cancerceller) och antiangiogenetisk (hämmar nybildning av blodkärl till tumören)

Ny forskning från Canada visar att maskrosextrakt är unikt, och ett av de få medel som har visats fungera mot kronisk myelomonocytisk leukemi. Andra studier har visat att Maskros även har en anticancereffekt även på andra typer av cancer som bröst-, tjocktarms-, ändtarms- och prostatacancer samt kan även få levercancer-celler att begå självmord.

Professor Siyaram Pandey har publicerat en studie i Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine som visar att Maskrosrotsextrakt inducerar apoptos (celldöd) vid hudcancer (melanom) hos människa, utan att förstöra de närliggande icke-cancerogena cellerna.

Inom Traditionell Kinesisk Medicin används Maskros för att förstärka immunresponsen vid övre luftvägsinfektioner, bronkit och lunginflammation.

 

Innehåll

Roten innehåller kolhydrater i form av inulin, levulin och mannit, samt lite äggviteämnen och bitterämnen. Inulin är en bra form av kolhydrater, inte minst för diabetiker. Bladen innehåller K-vitamin, A-vitamin, C-vitamin och B6-vitamin, samt mineraler som kalium, natrium, kalcium, järn och magnesium.

 

När man ska plocka vadMaskros, Blomning, Gul, Växa, Växt

 • Blad insamlas före blomning – används som mat som sallad eller grönsak
 • Rötter samlas på våren och hösten – används råa eller kokta som mat, eller används som te
 • Stjälkarna samlas under blomning – äts råa som hälsokur
 • Blommor samlas när de står i full blom – används till sirap, men också till vin, knoppar äts smörstekta

 

BLADEN

Ät bladen som sallad

id-100377516Bladen är godast när de är späda, och plockas helst före blomning. Man kan plocka blad även senare, och kan då ta bort mittnerven för att få en mindre besk smak. Ju tidigare man plockar dem desto mildare smakar de. I Medelhavs-länder säljs maskrosblad på torget som sallad. Maskros ger salladen en pikant smak – så lägg i några blad i din sallad o njut.

 

Ät bladrosetten som grönsak

När bladen blivit kraftiga så kan plantan förvällas och ätas som grönsak. (låt hela bladrosetten sitta ihop när du plockar den – så den hålls ihop nere vid)

 

RÖTTERNA

Torka rötterna och drick som te

En rågad tesked rötter läggs i blöt över natten i ¼ liter kallt vatten. Värm till kokpunkten dagen därpå och sila. Drick hälften klunkvis en halvtimme före och efter frukost.

 

Roten kan med fördel ätas kokt

Roten är besk så man kan koka ur den innan den används. Man kan byta vatten ett par gånger, men man förlorar en hel del medicinsk verkan i och med det att man kokar bort det beska. När rötterna kokats mjuka kan de ätas med smör eller användas i gratänger eller soppor, eller finfördelas i en mixer eller matberedare och smulas ner i diverse maträtter. För den våglige så kan man ha lite råa Maskrosrötter i salladen. 

 

Använd maskros som kaffe – ett av de bästa kaffesurrogaten!

Gräv upp rötterna på hösten och borsta dem rena och torka dem i solen eller på en torr varm plats. Skär rötterna i mindre bitar och rosta dem sedan i ugnen, tills de blivit bruna. Mal bitarna i en kaffekvarn, eller kör dem i mixer och koka sen kaffet som vanligt.

 

STJÄLKARNA 

Detox med Maskros. Gör en 14-dagars leverrensningskur, med stjälkar
Under blomningstiden, plocka stjälkarna med blomman på. När du kommer hem sköljer du örten och knipsar av blomman. Det kan ta lite tid att vänja sig vid det beska, men efter en tid börjar man till och med uppskatta den beska smaken. Ät 5-6 stjälkar om dagen.

Vid kronisk leverinflammation kan man äta stjälkarna under hela blomningstiden

Diabetiker kan också få god hjälp och bör då ta 10 stjälkar enligt Maria Treben. (Obs! se till att du vet hur du ska hantera eventuell medicin vid förändrade insulinhalter i blodet. Extra mineraler har också visat sig hjälpa människor med diabetes typ 2/åldersdiabetes. Även krom är mycket viktigt för kolhydratomsättningen. Ett medel som innehåller 60 mineraler är Scanalka. Människor som har tagit multimineral-medel för att bli piggare har som “bieffekt” fått erfara att läkaren har kunnat sätta ut Metformin (läkemedel mot åldersdiabetes).

Stjälkarna kan tom hjälpa till i att lösa upp gallstenar

dandelion-1311718_1280

 

BLOMMORNA 

Knopparna äter man smörstekta och vänder ner lite honung så att de blir glaserade. En riktig delikatess enligt många. Man kan även lägga in knopparna som “kapris”. Om du googlar så hittar du recept.

 

Gör maskrossirap av blommorna

Lägg två handfulla kupade händer med Maskrosblommor i en liter vatten och värm på låg värme till kokpunkten, då drar du kastrullen ifrån plattan. Låt stå över natten. På morgonen silar du och pressar ur blommorna ordentligt. Saften blandas med 1 kg råsocker och en halv citron som skivats. Använd ekologisk citron eller skala den först. Sätt kastrullen på lägsta nivå på spisen, utan lock och låt vätskan dunsta. Massan får svalna ett par gånger för att man ska kunna bedöma rätt konsistens. Den får inte bli för tunn (då den lätt surnar).

id-100322101

Maskrosvin lär vara utsökt

Receptet kommer från boken ”Kan man äta sånt” av Inger Ingmanson. Blommorna plockas en solig dag, det är bara det gula som ska användas helst inget alls av det gröna. Ett tips är att klippa av blomfästet och pilla bort det gröna. Det ska rensas till det blir 3 liter. Lägg detta i en plastbytta och häll över 4 liter kokande vatten. Täck över och låt det stå i två dygn. Sila sen och pressa ut så mycket saft som möjligt. Häll saften i en hink och tillsätt 1,5 kg socker, 3 citroner, 3 apelsiner och ett paket jäst. På citrusfrukterna får inget av det vita skalet följa med eftersom det är beskt. Låt det hela stå i 1-2 veckor, sila sedan upp det och fyll på en damejeanner där det får jäsa färdigt. I augusti är det dags för omtappning. Efter ett par omtappningar, och när  vinet är klart häller man i så mycket konjak, man anser sig ha råd med. Det förhöjer smak och hållbarhet. Sedan kan man buteljera och lagra. Först till jul är det tillåtet att öppna första flaskan, men vinet blir bara bättre ju längre man väntar! 

1978 blev det olagligt att göra Maskrosvin. Lagen skrevs om 1994 och det blev därmed åter lagligt att tillverka maskrosvin. (Enligt tidningen Allt om Vetenskap)

 

ÖVRIG ANVÄNDNING

Den vita Maskrosmjölken mot vårtor och stick

Tag den vita mjölken från Maskrosen och stryk på vårtorna dagligen, sätt på en kompress och bind om, eller sätt på ett plåster. Jag har hört flera som säger att det fungerar på besvärliga vårtor.

Maskrosmjölken sägs också vara bra för att lindra klådan och svedan efter exempelvis getingstick, myggbett och också om man bränt sig på brännässlor. 

 

Maskros bleker fräknar

Koka upp 6 maskrosblad med 6 msk olja och låt dra i 15 minuter. Sila och häll upp på burk. Appliceras 1-2 ggr/dag.

 

TIPS

Eftersom Maskrosen är tämligen bitter så kan ett sätt att få i sig bladen vara att mixa ner dem i sin morgonsmoothie.

 

 //Sara Boo, ordförande NHF Sweden

 

Läs mer:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27564258

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18425335

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14687655

https://draxe.com/dandelion-tea/

http://healtheternally.com/1562/dandelion-weed-can-boost-your-immune-system-and-cure-cancer/

http://www.cbc.ca/news/canada/windsor/dandelion-tea-touted-as-possible-cancer-killer-1.1129321

http://www.medicaldaily.com/are-dandelions-natural-anti-cancer-agent-researchers-win-grant-money-investigate-248180

http://www.medicaldaily.com/are-dandelions-natural-anti-cancer-agent-researchers-win-grant-money-investigate-248180

http://www.bokus.com/bok/9783850681827/halsa-ur-guds-apotek-lakande-orter-rad-och-erfarenheter/

 

Image courtesy of dream designs at FreeDigitalPhotos.net
Image courtesy of sattva at FreeDigitalPhotos.net
Image courtesy of sattva at FreeDigitalPhotos.net

(36086)