I debattprogrammet Opinion Live den 19 maj 2016 får vi möta Bengt Sjöberg som har insjuknat i lungcancer trots att han inte har rökt. Innan han blev sjuk så ville han starta en stiftelse till något välgörande ändamål, men han visste inte riktigt vad han ville stödja. När han sedan blev sjuk så var valet lätt. 1 av 3 i Sverige kommer enligt statistiken att drabbas av cancer någon gång under sin livstid. 

90% av forskningen bekostas av läkemedelsindustrin som har sin egen agenda och väldigt lite resurser läggs på okonventionella metoder, berättar Bengt. Det gäller att skapa en balans där menar Bengt som själv har använt sig av både konventionell och integrativ medicin. Han vill att hans donation ska göra skillnad för människor, att det ska ske så fort som möjligt. I studion möter han Mef Nilbert som är professor i onkologi på Lunds Universitet och chef för Regionalt Cancercentrum Syd.

Bengt är kritisk till svensk cancervård och vill att man ska öppna upp mer för okonventionella behandlingar, och berättar att i Tyskland så använder man mistel och värmebehandling.

  Är ni svenska cancerläkare liksom rädda för att använda alternativa behandlingsmetoder? frågar programledaren.

  Vi har nog en del att lära, på så sätt att patienter är mer och mer intresserade av det här och frågar oftare om det och gör mycket research själv. Nätet bidrar förstås där. Vi har ju vår medicinska skolning, vi har ganska stora krav på evidens och det tycker jag är med rätta. Men vi behöver ju inte bli provocerade, vi behöver ju inte bli avståndstagande och det behöver kanske inte bli så höga debatter utan jag tror att vi måste liksom lära oss att man kanske kan kombinera de här behandlingarna, svarar Mef Nilbert.

Varje år kommer det att delas ut ett nyinstiftat pris som ska heta Sjöbergpriset och som ligger på ungefär en miljon dollar och är i nivå med Nobelpriset.

Det gäller ju att ha intressanta frågeställningar och upplägg och en bra design, de vanliga kraven. Det är väldigt bra att Bengt är med och framför sina idéer och gör det i samverkan med vetenskapsmän, säger Mef Nilbert.

 

opinonlive_bengt_sjöberg

Kan ses till lör 25 jun

http://www.svtplay.se/video/8502814/opinion-live/opinion-live-sasong-1-svt

/ admin NHF Sweden

(3348)