Detta är del 1, i NHF Swedens inspirerande odlings-artikelserie. Del 2
Finns det något som går upp mot känslan att sätta ett litet frö och se det spira? Så här års kliar det i händerna på alla trädgårdsintresserade att få sätta igång och odla, men i början av februari kan det ännu kännas på tok för tidigt. Men det finns faktiskt en planta som det är dags att så nu – en het planta, med vackra röda frukter – nämligen Chili.
Du kan använda frön från chili som du har köpt i affären eller så kan du köpa frön i din fröhandel. Ett roligt pyssel att göra med barnen – de älskar att se det spira – det är magiskt. Chili odlades i Mexico redan 5000 f Kr. Chili är en värmekrävande växt och passar därför som krukväxt och anses som sådan vara lättodlad. Man sätter ut den under sommarmånaderna och tar in den igen på hösten. Har man en aning gröna fingrar så kan man få den att övervintra.
Vi har gjort en liten lathund som det är enkelt att följa.
- Ta en 12-14 cm kruka och fyll den till största delen med matjord, toppa med några centimeter såjord och vattna. Det lilla fröet ska inte ha så kraftig jord när det gror, för mycket näring i början kan leda till att den lilla plantan växer för fort, därför är det viktigt att så i såjord. Sedan, när plantan är lite större och även behöver mer näring så kommer rötterna att nå ner till den mer näringsrika matjorden, i det undre skiktet.
- Placera några frön på jordytan och strö över lite såjord så att fröna täcks. Vattna ytan lite lätt. Över krukan sätts lite plastfolie eller en plastpåse som tas bort när plantan har kommit upp. Placera krukan varmt, i rumstemperatur, gärna i ett fönster ovanför ett element. Chili gror på mellan 8-14 dagar
- Efter att sådden har kommit upp så ska den placeras svalt, 15-20 °C och ljust, så ljust du bara kan hitta! Så här års så kan ett ljusrör behövas, ett på 6400 K (Kelvin) ljustemperatur. Om du inte har en extra lampa, så vänta med att så till i mars.
Exempel på belysning
Varför belysning?
- När plantorna är 3-4 cm så gallras de så att bara det allra finaste skottet sparas, alternativt kan man plantera om de andra små plantorna i nya krukor.
- Börja gödselvattna efter tre veckor, varannan vecka. Jorden ska vara fuktig – inte blöt.
Tips för att lyckas med Chili
- Nyp av toppskottet när plantan är 30 cm (för att den ska bli buskigare)
- Knipsa även av de första 2-3 blomknopparna för att få bättre fruktsättning.
Om plantan får bli tillräckligt stor innan den sätter frukt så kommer den att ge mer.
- Plantera om i en stor kruka, som rymmer 6-10 liter jord, när sommaren har kommit, och ställ krukan i ett skyddat, soligt läge, 21-30 °C. Skydda plantan för temperatur över 30°C. Innan du ställer ut plantan så måste den dock avhärdas, det vill säga successivt vänja sig vid att vistas ute.
Avhärdning betyder att man vänjer plantorna vid att vara utomhus. Man låter dem vara ute i skuggan, lite längre för varje dag, under en veckas tid. Efter en vecka kan du plantera dem utomhus för gott. Avhärdning ger en starkare planta som förhoppningsvis ger skörd tidigare. Om du inte hinner med att avhärda så skydda åtminstone plantorna mot sol, vind och kyla genom att täcka över dem med en fiberduk.
- Chiliplantan är självpollinerande. Men för att blommorna ska pollineras krävs det antingen att de står utomhus, så att väder och vind tar hand om det på naturlig väg, eller att plantan skakas manuellt, så att pollinering kan ske. Alternativt så kan man använda en pensel eller ett finger och gå från blomma till blomma. Blommorna kommer att trilla av om de inte blir pollinerade.
- Med pyssel och omvårdnad kan du få en chiliplanta att övervintra och därmed få en fin skörd tidigt nästa år. Hur övervintrar man chili? Vi frågar Monica Lundgren som brinner för odling och som framför allt odlar sådant som man kan äta. När vi kommer till Monica står hennes två chiliplantor i blom, med små, otroligt vackra lila eller vita blommor och till och med med röda chilifrukter.
Det är den första februari och snön lyser där ute. Hur gör man? frågar vi, som beundrande står och tittar och önskar att vi också hade sådana vackra blommande plantor i februari och Monica berättar:
– Det är superenkelt. Chiliplantan har stått i sin kruka, på en skyddad plats ute på bakgården och i höstas tog jag in den och behandlade den som en vanlig krukväxt. Den fick stå på en ljus plats – den ljusaste platsen i huset! Dra gärna ner värmen till 20 grader. I januari när jag märker att plantan börjar skjuta skott och små blommor börjar titta fram, så får plantorna ny, fräsch jord och en liten klippning så att plantan ska bli buskigare och för att stimulera fruktsättningen. Skotten som klipptes av har blivit till sticklingar som har stuckits ner i ny jord för att rota sig. På det viset behöver man inte starta om från frö och sparar mycket tid eftersom chili har en lång utvecklingstid från frö till skörd.
Om du inte vill äta chilin så kan du göra ett värmande liniment.
Du behöver:
Chili
Olivolja
Glasbruk med lock
(kastrull, vatten, sil)
Gör så här:
Skär chilin i centimeterstora bitar och lägg chilin i en glasburk. Fyll sedan på med olja så att chilin täcks ordentligt. Sätt burken (utan lock, eller löst sittande) i ett kokande vattenbad på spisen och låt det stå i cirka fem minuter. Ta sedan bort burken och låt svalna. Sätt på locket på burken. Låt chilin dra i oljan i en vecka. Sila och häll på flaska. Sedan är linimentet klart att användas och masseras in på det värkande området. Det kan smörjas på onda leder och värkande muskler. Om du låter bli att sila det så kan du använda chilioljan med chilibitarna i matlagning. Ta då 1 tsk-1 msk av oljan till matlagningen till exempel i en gryta, eller i marinad eller använd lite av oljan till stekning.
Se filmen här:
http://svenska.yle.fi/artikel/2014/10/28/chililiniment
Chili ökar blodcirkulationen och är värmande, kan lindra smärta samt verka antiinflammatoriskt. Chili innehåller ämnet capsaicin som inte bara ökar cellens förbränning (vilket är anledningen till att det ingår i viktminskningsmedel) utan kan även öka produktionen av endorfin. Endorfiner är smärtstillande och gör även att man känner sig avslappnad. Det finns olika starka chili, använd en chilisort som inte är så stark om du inte är van vid chili. Det är kärnor men framför allt mellanväggarna som fröna sitter fast i som är allra starkast – ta bort frön och mellanväggar ifall chilin är för stark.
Chilins styrka mäts i Scovillegrader, en tiogradig skala som baseras på förekomsten av capsaicin. Paprika har värdet 1, jalapeño 5 och habanero 10. I regel är chili starkare ju mindre frukten är. Varning! Klia dig aldrig i ögonen efter att ha skurit chili! Det bränner till rejält i ögonen om man råkar få chili i dem.
Den här artikeln är den första i en serie för att inspirera till att börja odla själv
Odling är klimatsmart och en rolig, givande och framför allt nyttig hobby. Det finns många fördelar med att börja odla. Allt fler uttalar en önskan om att bli mer självförsörjande. Självhushållning är verkligen något som är på framfart, och det är särskilt den yngre generationen som vill tillbaka till naturen. Vad går egentligen upp mot tillfredsställelsen att äta egenhändigt odlade grödor?
Var du än bor så finns det alltid något som du kan odla för att äta. Det är också en viss känsla i att bryta beroendet av att andra helt och fullt måste försörja en med mat. Man har full kontroll över odlingsmetoden och kan undvika gifter och istället använda organiska och biologiska odlings- och bekämpningsmetoder.
Om man blir biten av odlandet så finns det mycket att lära, om ekologi och samspelet mellan jord, vatten, värme, ljus, gödsling, mikroorganismer, maskar, och mykorrhiza och växtlivet. Man blir också medveten om kretsloppet och hur finurligt uppbyggt allting är – man kommer naturen nära in på livet! Hemligheten är inte att mata växterna utan att mata jorden! Besök gärna FOBO, Förbundet för Organisk Biologisk Odling, om du vill veta mer om ekologisk och organisk-biologisk odling.
Detta är del 1, i NHF Swedens inspirerande odlings-artikelserie. Del 2
// Sara Boo, ordförande NHF Sweden
(3816)