Bidöd pesticiderBayer har stämt EU-kommissionen för dess beslut om förbud mot deras pesticider som dödar miljoner bin runt om i världen, ett beslut som kom till stånd genom en massiv påtryckning från allmänheten. Nu är det dags för oss att agera igen! Vi kan inte bara luta oss tillbaka och låta pesticidföretagen lyckas riva upp beslutet och därmed riskera att bina dör ut. 

Bayer och Syngenta, två av världens största kemiföretag, anser att förbudet är omotiverat och oproportionellt. Men vetenskapliga bevis finns som visar att det är deras produkter som ligger bakom den massiva bidöden och som utsätter hela vår livsmedelsförsörjning för stora risker.

I sommar har tex 37 miljoner bin funnits döda på en enda gård i Canada. Om vi inte agerar nu så kommer bina att fortsätta att dö. Vi måste visa Bayer att vi inte tolererar att de sätter vinsten före allt liv på vår planet. Utan bin ingen pollinering. Utan pollinering – inget att skörda. Inget att skörda – inget att äta. Inget att äta – inget liv. Bina är alltså livsviktiga för oss. Om vi inte agerar nu så kommer bidöden bara att fortsätta. Om detta storföretag lyckas att tvinga Europa till underkastelse så kan man förutspå att det innebär en katastrof för bina.

De farliga kemikalierna som Bayer tillverkar är neonicotinoid eller neonic. Neonics sugs upp av fröet och sprids runt i plantan och dödar insekter som kommer förbi och tar sig ett mål. Dessa pesticider kan lätt ersättas av andra kemikalier som inte har en sådan förödande verkan på hela den framtida livsmedelsförsörjningen. Men företag som Bayer och Syngenta tjänar en förmögenhet på att sälja neonics, så de kommer göra allt i sin makt för att skydda sina vinster. Bayer har kämpat mot förbudet med metoder likt dem som tobaksindustrin använde. De har också spenderat miljoner i lobbying och fejkad vetenskap för att hindra beslutsfattare att agera.

Signera petitionen för att få Bayer och Syngenta att ta tillbaka sin stämningsansökan. Låt detta bli ett exempel som leder till en global bannlysning av bidödande pesticider!

Don’t let Bayer overturn the ban on bee-killing pesticides

 

Bild: Freedigitalphotos..net/SweetCrisis

 

(3818)

One thought on “Bayer stämmer EU-kommissionen som har förbjudit deras pesticider”

Comments are closed.