Idag runt 12-snåret så läste jag i en artikel på Aftonbladet att Sverige har 400 dödfödda barn varje år. Det var TT som hade släppt nyheten. I artikeln skrevs även att siffran har varit oförändrad de senaste 20 åren, samt att det är fler än vad som dör årligen i trafiken och att andra länder i Europa har lägre andel dödfödda än Sverige, samt att Riksdagen nu ska göra en utredning. Vilken nyhet! Problemet var bara att när jag sedan skulle dela länken så var nyheten borttagen och det kom upp ett felmeddelande. Var det en tillfällighet? Jag beslöt att undersöka detta närmare.
När jag gjorde en sökning på Google så kom två länkar längst upp under rubriken “huvudnyheter”. Som jag tidigare skrev så kom ett felmeddelande på Aftonbladets länk, den gav sken av att det var ett serverfel. När man tryckte på Göteborgspostens länk så kom man till en helt annan artikel med en helt annan rubrik nämligen: “Infomiss vid ålderstest kan ge skadestånd”. De två högst rankade länkarna på Google fungerade således inte tillfredsställande.
Jag kunde läsa nyheten på Norrköpings Tidningar, men minuten efter så gick det inte: http://www.nt.se/nyheter/dodfodda-barn-ska-minska-med-kartlaggning-om4889071.aspx. Precis samma fenomen som hände när jag var inne på Aftonbladets länk, ena minuten kunde jag läsa och nästa minut kunde jag inte. Jag insåg att man försökte få bort nyheten. Det tog bara tre timmar, från det att artiklarna publicerades tills nyheten började plockas bort från internet. Här är olika sidor, där jag först kunnat läsa informationen men där den sedan har tagits bort. Samtliga låg ute 3-4 timmar innan de plockades bort. Alla dessa artiklar försvann…
Svenska Dagbladet https://www.svd.se/dodfodda-barn-ska-minska-med-kartlaggning
Omni: http://omni.se/antalet-dodfodda-barn-ska-minska-med-kartlaggning/a/wyW9A
Östgöta Correspondenten: http://www.corren.se/nyheter/dodfodda-barn-ska-minska-med-kartlaggning-om4889071.aspx
Uppsalas nya tidning: http://www.unt.se/nyheter/omvarld/dodfodda-barn-ska-minska-med-kartlaggning-4815299.aspx
Piteå-tidningen: http://www.pt.se/nyheter/dodfodda-barn-ska-minska-med-kartlaggning-10687913.aspx
Östergötlands Folkblad: http://www.folkbladet.se/nyheter/dodfodda-barn-ska-minska-med-kartlaggning-om4889071.aspx
Enköpingsposten: http://eposten.se/nyheter/omvarld/dodfodda-barn-ska-minska-med-kartlaggning-unt4815299.aspx
Östra Småland Nyheterna och Blekinge Läns tidning valde att göra som Göteborgs-Posten nämligen länka till en helt annan artikel, det lustiga är att alla tre har valt att länka till samma artikel nämligen: “Infomiss vid ålderstest kan ge skadestånd”:
http://www.ostrasmaland.se/tt-inrikes/dodfodda-barn-ska-minska-med-kartlaggning/
http://www.blt.se/tt-inrikes/dodfodda-barn-ska-minska-med-kartlaggning/
GP ändrade till och med urlen, vilket betyder att när man trycker på länken på google som heter “Dödfödda barn ska minska med kartläggning” så kommer man till denna sida: http://www.gp.se/nyheter/sverige/infomiss-vid-%C3%A5lderstest-kan-ge-skadest%C3%A5nd-1.4823396
Jag forskade vidare och det visade sig att SVT hade gjort en större artikel. Som kan läsas här: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/kartlaggning-ska-minska-antalet-dodfodda-barn. SVT hade dock problem med att få artikeln rätt och har uppdaterat inte mindre än tre gånger idag, mellan kl 16-17. Detta är en av ändringarna och här framkommer troligtvis varför de andra tidningarna valde att plocka bort nyheten, alternativt fellänka artikeln.
SVT uppdaterade sedan till detta:
Anledningen till att artiklarna togs bort var helt enkelt att det inte var korrekt att Riksdagen hade fattat något beslut att utreda detta utan det är helt enkelt en framlagd motion utav Annika Eclund (KD), som yrkar på att Riksdagen röstar för en en kartläggning av dödfödda i syfte att minska dödstalen. Motionen kommer att beredas i mars 2018. I mars kommer även Arkelstens och Karlssons tvångsvaccinationsmotioner att beredas. Skriv till Riksdagspolitikerna och kräv att man ska undersöka varför vi har så högt antal dödfödda barn. Här är ett utdrag ur Annika Eclunds riksdagsmotion “Nationell kartläggning för att minska antalet dödfödda barn” :
“Under 2016 föddes 414 dödfödda barn i Sverige. Årligen föds ca fyra döda barn per 1000 födda barn. Det innebär att fler än åtta barn föds döda varje vecka, 900 föräldrar är direkt drabbade och ännu fler nära anhöriga mister ett litet barn. Bakom varje dödstal finns ett barn som aldrig fick se världen och familjer som möter en livslång sorg. Detta innebär även samhällskostnader i form av psykisk ohälsa och sjukskrivningar. Trots de stora medicinska framsteg som skett inom svensk hälso- och sjukvård har antalet dödfödda barn inte minskat på 20 år. Lägre dödstal i andra länder visar på att fler barn i Sverige kan räddas. Länder som här lägre dödstal än Sverige per 1000 födslar är Island, Danmark, Finland, Nederländerna, Norge, Portugal, Japan, Kroatien, Polen, Tyskland, Nya Zeeland, Tjeckien, Australien och Irland .”
Läs motionen i sin helhet: https://data.riksdagen.se/fil/BE34D8EC-9D38-4953-90E1-C973E83252CF
// Sara Boo, Ordförande NHF Sweden
Bild: Riksdagen
(3060)