NHF Sweden har skrivit ett brev till SVT med anledning av de lögner som SVT skriver om Stefan Whildes barnbok “Hälsa för barn”. Det står inte i boken vare sig att det skulle vara fel att gipsa brutna ben, ta medicin eller vaccin. 

 

BREVET

SVT skriver, enligt skärmdumpen att boken ”Hälsa för barn” menar att det är fel att gipsa brutna ben. Nu undrar jag om SVT har läst boken och jag vill ha referens till var det står att det är fel att gipsa brutna ben.

 

SVT_hälsa för barn

 

När jag läser boken så står det tvärtom att ”ibland är sjukhuset en av mina kompisar och om du bryter en arm så kan de som jobbar på sjukhuset lägga benet i armen rätt och gipsa så att det läks och blir helt igen”, det vill säga motsatsen till vad SVT har rapporterat.

(Klicka på bilden för förstoring)

Utdrag ur boken Hälsa för barn av Stefan Whilde (Recito Förlag)

 

Jag kan inte heller hitta att boken nämner att det skulle vara ”fel att ta medicin när man är sjuk eller att vaccinera barn mot sjukdomar som mässlingen och röda hund”, vilket SVT skriver i sin artikel. Var står det i boken? SVT har bevisbördan för att det som SVT skriver om boken är korrekt. SVT är skyldiga att avrapportera korrekt, vara objektiva och sanningsenliga.

I mejlet stod även följande. Eftersom det som SVT har skrivit är felaktigt så måste SVT gå ut med en dementi, när kommer SVT att göra det? (Annars måste SVT visa att det SVT har skrivit är korrekt) 

 

 

EN GULLIG BARNBOK

Hälsa för barn är en mycket gullig barnbok som starkt rekommenderas. Den är även mycket omtyckt av många föräldrar. Det är en söt liten bok på 41 sidor som förmedlar hur viktigt det är med ett starkt immunförsvar. Stefan Whilde har lyckats med konststycket att konkretisera immunförsvaret på en nivå så att barn kan förstå vad immunförsvaret är och hur viktigt det är att stödja det, och inte minst hur man kan stödja det. Därtill med Louise Nockys charmiga bilder så tror jag att det kommer  att bli en klar favorit hos barnen.

Massor av föräldrar har velat köpa boken. Vilket har lett till att upplaga efter upplaga har sålt slut. På en vecka så har 4 upplagor tryckts. Boken fick stor uppmärksamhet av ETC som hade tagit emot Stefan Whildes pressmeddelande om att boken hade kommit ut. Whilde lade ut ett bete till ETC och skrev att “den första vaccinkritiska boken på svenska hade kommit ut”. ETC var inte sena att nappa på betet som Whilde hade lagt ut och gratisreklamen som även sedermera kom ut via TT och SVT resulterade i att boken gick åt som smör i solsken.

 

Hälsa för barn – en gullig barnbok

 

När Adlibris och Bokus till följd av ETC:s rapportering slutade att sälja boken så växte gräsrotsrörelsen sig stark mot detta moderna bokbål och många köpte boken i protest mot att yttrandefriheten inskränks. Faktum är att Adlibris går emot sin egen policy om yttrandefrihet Vi har en policy för vilka böcker vi plockar bort där vi lutar oss mot lagen och vad som där anses som brott mot yttrandefriheten. Det innebär att vi kan välja att plocka bort en bok för att den innehåller element av hets mot folkgrupp eller förtal, säger Linnea Wiklund” (informationsansvarig på Adlibris).

ETC som har initierat hela drevet som ledde fram till försäljningssuccén har därför också fått ta emot tackbrev från Stefan Whilde. Boken kan beställas på Recito förlag. Till Adlibris måste jag påpeka att den här gulliga barnboken inte på något sätt bryter mot lagen. Det är dock inte första gången som Adlibris bojkottar hälsoböcker, vilket NHF Sweden har rapporterat om här: https://www.thenhf.se/oppet-brev-varfor-star-akademibokhandeln-bakom-bocker-av-hitler-och-lenin-men-inte-en-bok-om-autism/Författaren till boken “Healing the symtoms known as autism” svarade på bojkotten genom att lägga ut boken gratis på nätet:  http://www.dubrovniknet.hr/data/1452765114m185.pdf

Som en respons på det moderna bokbålet så har det startats en Facebook-grupp. Adlibris och Bokus bojkottar böcker – då får de också tillbaka med samma mynt: bojkott! Facebokgruppen: Bojkotta Adlibris – Hotet mot yttrandefriheten

 

/ Sara Boo, Sekreterare NHF Sweden

(5471)